Sarah startade egen restaurang efter sfi
Sarah Coulibaly läste sfi på Odinsskolan i Göteborg och blev färdig 2009. Nu driver hon restaurangen Babemba i centrala Göteborg. Hon älskar att sprida kärlek genom mat. Men att driva företag är svårt.
Hur började du?
– I Mali hade jag två restauranger och en nattklubb. Och så hade jag
risodlingar. Totalt hade jag 20 anställda. När jag kom till Sverige startade jag och min man en liten restaurang för
takeaway. När jag läste sfi fick jag praktik som frukostvärdinna på ett hotell, det hjälpte mig mycket. Jag lärde mig fort svenska och lärde mig hur det går till med mat.
Vilken mat är den bästa från Afrika?
– Jag kan inte påstå att jag lagar afrikansk mat, Afrika är så stort. Jag lagar västafrikansk mat, som man äter i Mali, Ghana, Nigeria, Elfenbenskusten, Kamerun, Senegal och Guinea Conakry. Rätterna är samma, men de har ofta
olika namn i de olika länderna.
Vad äter man mest i Västafrika?
– Något man äter mycket är en gryta som är gjort på jordnötter. För att laga den tar man en massa kärlek och många ingredienser som man slänger i en stor gryta. Man kokar allt i två-tre timmar och sen kan man lägga i kött, kyckling eller fisk om man vill.
Vilka ingredienser och kryddor använder ni?
– Vi använder mycket svartpeppar och lagerblad. Och mycket ingefära, jag har ingefära i nästan allt jag lagar. Det enda man inte kan hitta här i Sverige är soumbala, den kryddan köper jag i Mali. Soumbala är gjord av en frukt från ett träd. Den finns nästan överallt i Afrika, men med olika namn. Många som kommer hit känner igen den när de känner doften.
Vad tänker kunderna om afrikansk mat?
– De som vågar komma in här brukar uppskatta det. Det blir som en
liten resa att komma hit till Babemba, med maten, musiken och den trevliga
stämningen.
Gör du bara afrikansk mat eller blandar du med svensk mat?
– Jag lagar bara västafrikansk mat, men jag anpassar den för att alla ska kunna äta den. I vissa rätter använder man mycket chili, så jag brukar minska på det, för jag vill att barn ska kunna äta min mat.
Jag såg också att ni har köttbullar på menyn. En av mina lärare har sagt att köttbullar är typiskt svenskt.
– Nej, köttbullarna vi gör är inte svenska. I Afrika började vi laga mat före Europa. Jag gör stora köttbullar som jag kokar i tomatsås, de blir saftiga och jättegoda.
Vad tänker du om framtiden?
– Jag kommer att kämpa i 5-10 år till, sen ska jag flytta tillbaka till Afrika. Jag är lyckligare där än i Sverige. Men innan det ska jag fixa en kokbok om hur man lagar afrikansk mat. Jag vill
sprida en annan bild av Afrika än oro och fattigdom. När kokboken är klar är jag färdig med mitt uppdrag.
Intervju: Syed Golbarg, Geoffrey Aliti, Eid Hussen
Text: Fatima Grönblad
Hur började du?
– I Mali hade jag två restauranger och en nattklubb. Och så hade jag
risodlingar. Totalt hade jag 20 anställda. När jag kom till Sverige startade jag och min man en liten restaurang för
takeaway. När jag läste sfi fick jag praktik som frukostvärdinna på ett hotell, det hjälpte mig mycket. Jag lärde mig fort svenska och lärde mig hur det går till med mat.
Vilken mat är den bästa från Afrika?
– Jag kan inte påstå att jag lagar afrikansk mat, Afrika är så stort. Jag lagar västafrikansk mat, som man äter i Mali, Ghana, Nigeria, Elfenbenskusten, Kamerun, Senegal och Guinea Conakry. Rätterna är samma, men de har ofta
olika namn i de olika länderna.
Vad äter man mest i Västafrika?
– Något man äter mycket är en gryta som är gjort på jordnötter. För att laga den tar man en massa kärlek och många ingredienser som man slänger i en stor gryta. Man kokar allt i två-tre timmar och sen kan man lägga i kött, kyckling eller fisk om man vill.
Vilka ingredienser och kryddor använder ni?
– Vi använder mycket svartpeppar och lagerblad. Och mycket ingefära, jag har ingefära i nästan allt jag lagar. Det enda man inte kan hitta här i Sverige är soumbala, den kryddan köper jag i Mali. Soumbala är gjord av en frukt från ett träd. Den finns nästan överallt i Afrika, men med olika namn. Många som kommer hit känner igen den när de känner doften.
Vad tänker kunderna om afrikansk mat?
– De som vågar komma in här brukar uppskatta det. Det blir som en
liten resa att komma hit till Babemba, med maten, musiken och den trevliga
stämningen.
Gör du bara afrikansk mat eller blandar du med svensk mat?
– Jag lagar bara västafrikansk mat, men jag anpassar den för att alla ska kunna äta den. I vissa rätter använder man mycket chili, så jag brukar minska på det, för jag vill att barn ska kunna äta min mat.
Jag såg också att ni har köttbullar på menyn. En av mina lärare har sagt att köttbullar är typiskt svenskt.
– Nej, köttbullarna vi gör är inte svenska. I Afrika började vi laga mat före Europa. Jag gör stora köttbullar som jag kokar i tomatsås, de blir saftiga och jättegoda.
Vad tänker du om framtiden?
– Jag kommer att kämpa i 5-10 år till, sen ska jag flytta tillbaka till Afrika. Jag är lyckligare där än i Sverige. Men innan det ska jag fixa en kokbok om hur man lagar afrikansk mat. Jag vill
sprida en annan bild av Afrika än oro och fattigdom. När kokboken är klar är jag färdig med mitt uppdrag.
Intervju: Syed Golbarg, Geoffrey Aliti, Eid Hussen
Text: Fatima Grönblad