Kåldolmar i Sverige och Turkiet
Kåldolmar är en svensk rätt som kom till Sverige från Turkiet på 1700-talet. Rätten är populär i båda länderna, men det finns skillnader mellan svenska och turkiska dolmar.
Dolmar heter ”sarma” på turkiska och ”sarma” betyder rulle på svenska. Man förbereder ofta kåldolmar med köttfärs, kokt ris, salt och peppar. I Turkiet kokar man dolmar med vinblad men i Sverige tillagar man dem ofta med kålblad. I Sverige äter man ofta kåldolmar med lingonsylt och potatis, men i Turkiet brukar man äta dolmar med yoghurt. Kåldolmar kom från Turkiet, men det blev en typisk svensk rätt och sedan 2010 firas Kåldolmens dag den 30 november i Sverige. Det finns olika varianter av dolmar. Man kan göra dem med till exempel vinblad, fyllda tomater, auberginer, zucchini, lök och paprika. Jag rekommenderar dig att äta dessa också. Emin Eresoy, Sfi Odinsskolan |