Därför är vegetarisk mat klimatsmart
Medeltemperaturen på jorden ökar snabbt. Under de senaste hundra åren har utsläpp av koldioxid och andra så kallade växthusgaser gjort att jorden värmts upp, ungefär som ett växthus. Det är ett stort problem, för när klimatet blir varmare höjs havsytan och det blir fler naturkatastrofer.
Att välja mer vegetabilier är det viktigaste man kan göra för att äta på ett sätt som inte gör att jorden blir varmare. Produktionen av kött orsakar nämligen utsläpp av växthusgaser. När kor och får rapar och fiser kommer det ut metangas. Och när vi brukar jorden frigörs lustgas. Båda dessa gaser gör att temperaturen på jorden höjs.
Ett annat miljöproblem med köttproduktion är att det kräver mycket foder, och därmed mark för att odla fodret. Det odlas mycket sojabönor i världen i dag, men den största delen används som foder till djur. Det betyder att vi tar en massa mat, låter djuren äta upp det och sedan får lite kött. Om vi istället skulle laga mat direkt av alla sojabönorna skulle det räcka till mat åt många fler människor.
Att äta mindre kött är alltså ett enkelt sätt att hjälpa miljön.
Källa: Naturskyddsföreningen, Yle
Att välja mer vegetabilier är det viktigaste man kan göra för att äta på ett sätt som inte gör att jorden blir varmare. Produktionen av kött orsakar nämligen utsläpp av växthusgaser. När kor och får rapar och fiser kommer det ut metangas. Och när vi brukar jorden frigörs lustgas. Båda dessa gaser gör att temperaturen på jorden höjs.
Ett annat miljöproblem med köttproduktion är att det kräver mycket foder, och därmed mark för att odla fodret. Det odlas mycket sojabönor i världen i dag, men den största delen används som foder till djur. Det betyder att vi tar en massa mat, låter djuren äta upp det och sedan får lite kött. Om vi istället skulle laga mat direkt av alla sojabönorna skulle det räcka till mat åt många fler människor.
Att äta mindre kött är alltså ett enkelt sätt att hjälpa miljön.
Källa: Naturskyddsföreningen, Yle