Världen&vi
  • Start
  • Äldre nummer
  • Om oss
  • Elevernas texter
  • Skriv till oss
EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

Nummer 3, December 2017

Yttrandefrihet och källkritik

Ledare
Att våga säga ifrån
Picture
I många länder kan människor inte säga eller skriva vad de vill. Detta trots att det är en mänsklig rättighet. Ofta är det en viktig anledning till att människor väljer att fly från sitt hemland. I Sverige har vi en av världens bästa möjligheter att uttrycka oss. Ibland kan jag fundera på om vi verkligen tar tillvara på den möjligheten.
Läs mer och lyssna
Att våga säga ifrån
I många länder kan människor inte säga eller skriva vad de vill. Detta trots att det är en mänsklig rättighet. Ofta är det en viktig anledning till att människor väljer att fly från sitt hemland. I Sverige har vi en av världens bästa möjligheter att uttrycka oss. Ibland kan jag fundera på om vi verkligen tar tillvara på den möjligheten.

​Det är inte alltid lätt att säga vad vi tycker. Det kan vara svårt att hitta modet att stå upp för sig själv, en kompis eller en helt okänd person som blir dåligt behandlad. I yttrandefriheten ingår också det som kallas civilkurage. Att VÅGA säga till om det vi tycker är fel. Kanske är det den svåraste biten. Vad händer om jag säger något? Kommer jag bli utskälld? Kommer jag anklagas för att ljuga? Kan jag förlora jobbet?

Yttrandefriheten i Sverige innebär att även nazister får demonstrera, som de gjorde i Göteborg den 30 september. Tycker du att nazisternas demonstration var rätt eller fel? I så fall, var drar vi gränsen? Vem får uttrycka sin åsikt och vad får de säga? Med yttrandefrihet kommer också ett ansvar. På sociala medier sprids information och nyheter väldigt snabbt. Vårt ansvar är att tänka efter och ställa frågan: Är detta sant? Stämmer det?

I september nästa år är det val i Sverige. Många kommer då att få information på sociala medier om politiska partiers åsikter och löften. Fundera på om någon vill påverka dig i ditt val. Var kritisk mot det du läser och hör. Kom ihåg de viktiga frågorna: Vem skriver vad och varför?

Patrick Sörquist,
Chefredaktör

                När friheten försvinner
Picture
Att ställa en fråga till fel person eller vilket namn vi har kan i många länder göra att en person hamnar i fängelse. Två sfi-elever berättar här om sina erfarenheter av bristen på yttrandefrihet.
Läs mer och lyssna
Den sämsta dagen i mitt liv
Jag tog mina väskor. Jag skulle åka buss till vårt lantställe i norra Aleppo i Syrien. När jag hade åkt en stund stod en grupp människor med vapen mitt i vägen. De stannade bussen och några av dem steg på.  En man sa till oss att visa våra legitimationer. Han kom fram till mig och tog mitt id-kort. Han kontrollerade det noga. Är du kurd? frågade mannen. Jag svarade ja. Han befallde mig att gå av bussen och jag frågade varför. Mannen sade: ett ord till och jag skjuter dig. Jag var tvungen att stiga av bussen. Sen bakband de mig med handbojor, satte ett svart tyg över mina ögon och la mig i en bil.

Bilen körde nästan 30 minuter. När vi kom fram tog en man min mobil och plånbok. Han bröt min legitimation och sa att jag var en gudlös person. De frågade mig om kurder vill ha ett självständigt land. Jag vågade inte svara eftersom mitt liv låg i de ondas händer. Jag höll all ilska inom mig. De var väldigt dåliga personer och brydde sig inte om andra människor.

Männen la mig i en möglig källare. Jag kände mig väldigt besviken för att människor i mitt hemland Syrien agerade så. Jag undrade om jag nånsin skulle komma ut igen eller om jag skulle vara resten av mitt liv i den stinkande källaren. Min familj visste ingenting om mig under 17 dagar. Jag fick panik när de plågade andra personer.

Jag var fängslad i källaren i drygt två veckor bara för att jag är kurd och har ett speciellt namn. Till slut krävdes min familj på pengar för att jag skulle släppas. Jag kommer aldrig glömma de dagarna i hela mitt liv. Deras röster ekar ännu i mitt huvud.


​
​Revan Mesto, sfi Odin

​Samma rättvisa för alla
Jag föddes och växte upp i frihet. Jag gick grundskolan och studerade första året på gymnasiet. Livet kändes ljust och underbart inför framtiden. Men kriget förstörde min dröm. Vi  utsattes för hot, tortyr och led av att terrorister som Alshabab hade stark makt i många områden. Terrorister vet inte vad yttrandefrihet är.

Mina fantastiska föräldrar har varit ett bra stöd för mig. När jag var i mitt hemland Somalia visste jag inte hur viktig yttrandefrihet är för en människa. 2010 flydde jag från Somalia till grannlandet Etiopien. Där bodde jag i nästan fem år. Inte heller Etiopien har yttrandefrihet. Du kan inte ställa frågor till ledare eller politiker. De har haft samma parti i 25 år utan att det har varit ett politiskt val.

Tre år senare i Addis Abeba blev jag vittne till att en polischefs son körde på en fattig kvinna med sin bil. Sen sprang han iväg och lämnade kvinnan på platsen. Nästa dag träffade jag polischefen och frågade honom varför hans son gjorde ett brott och sen lämnade kvinnan utan att hjälpa henne. Jag sa till honom: ”vill du vara rättvis måste du gripa din son”. Efter 40 minuter kom tre stycken civila poliser och grep mig.  De satte mig i fängelse i åtta dagar.

​De förhörde mig och ställde många frågor. Jag fick bara äta lite bröd en gång om dagen. De hotade att döda mig och slog mig flera gånger hårt i ansiktet. En man satte en vass penna i nacken, tryckte till och fortsatte hota mig. Det var en jättesvår tid i fängelset. De sa att jag inte kunde ställa sådana frågor som jag gjort till polischefen. I många länder kan du inte alls säga vad du vill. Detta lärde jag mig i fängelset i Etiopien. Och jag var bara sexton år gammal.

Mohamed Mumin, sfi Odin

Om alla lyssnade på mig
Picture
​Vad skulle du säga om sju miljarder människor lyssnade på dig? Några sfi-elever fick frågan. Här är deras svar.
Läs mer och lyssna
Om alla lyssnade på mig
Jag vill säga att alla kvinnor i hela världen ska ha samma rättigheter. Jag tycker att kvinnor gör allt som män inte kan göra. Hela världen måste jobba med utbildning och se till att alla barn får gå i skolan. Då kan de lära sig mycket och bli vad de vill.
Faisa Ahmed, sfi Odin
Picture
Jag tänker mycket på barn som lever i krig. I Syrien är det svårt för alla människor nu men speciellt för äldre och barn. Barnen behöver gå i skolan som barn i andra länder gör. Jag tror om vi pratar med varandra och inte om varandra så kommer krigen i världen att sluta. När vi säger hejdå till 2017 och hälsar 2018 välkommen hoppas jag att det blir fred i Syrien.
Bassel Jawad, sfi Odin
Picture
Det är inte rättvist att människor från Europa kan flytta till andra länder utan problem, medan de som behöver säkerhet och flyr från krig inte kan göra samma sak. Vi är alla födda på samma planet, så hur kan vi säga att en del av den är vår? Det är också viktigt att de som flyr eller flyttar känner sig hemma och inte som en invandrare. Jag vet att många skulle hata det här för de vill inte ha fler invandrare i deras stad eller land. Det kommer att bli svårt för det finns så mycket rasism och fördomar. Men det är den världen jag skulle vilja se.
​
Tabitha Perks, sfi Odin
Jag önskar en värld som är fri från våld. En värld där vi inte längre behöver gränser eller arméer för att skydda oss. Världen är ett hem för alla människor och vi måste dela den tillsammans.
​
Rami, sfi Jönköping

Alla människor i världen är lika och alla har ett eget ansvar. Det viktigaste är att respektera varandra och hjälpa människor som är fattiga och behöver hjälp. Jag vill säga att alla länder ska bli demokratiska. Då kan vi säga vad vi vill och göra vad vi vill. Det sista jag vill säga är att alla människor ska leva fria. 

Mohamed Mohudin, sfi Odin
Vi lever i en tid där livets värde är litet. Varje dag måste vi tänka på vad som är viktigt för oss. Livet på jorden är hotat av krig och miljö- katastrofer, men människor bryr sig inte om det. Vi måste tänka på allt bra som vi har. Vi måste ha lite mer kärlek för oss själva.
Bojana Maric, sfi Odin
Picture
Jag skulle inte vilja att alla lyssnade på mig. Jag skulle vilja att de lyssnade på varandra. Att de skulle sluta att hata andra människor på grund av att de har olika religion, hudfärg eller tänker olika. Jag vill istället att de ska respektera och vara snälla mot sina medmänniskor. Och att de ska sluta skrika på varandra!

Anonym, sfi Odin
Det finns många saker som vi inte vågar säga till våra föräldrar. Ibland tycker vi kanske att det är respektlöst eller att det kan göra föräldrarna arga eller ledsna. Då väljer vi att backa och dra oss undan. Rädslan gör oss tysta och rädda för att säga vad vi känner. Men detta kommer att sluta med att vi mår dåligt. Det har hänt för mig också. Min mamma skojade med mig om en sak som jag inte tyckte om. Det gjorde mig ledsen men jag kunde inte säga något. Efter detta bestämde jag att våga säga min åsikt i alla fall. Jag tycker att du ska uttrycka och säga vad du känner. Du ska säga din åsikt och säga nej. Allt detta kommer att frigöra dig och du kommer att ha mer kontroll över dig själv och över dina känslor.

Latifeh Hosseini, sfi Odin
​Jag kommer från Iran. Där har vi inte demokrati och vi kan inte uttala oss fritt. Jag har inte rätt att välja religion. Jag måste bära slöja och måste vara muslim för att mina föräldrar är muslimer. Det är inte rätt och jag tycker inte om det.
Sanaz Shahed, sfi Odin
Picture
I Syrien finns det censur överallt. Människor kan inte ge sin syn på saker. Detta är dåligt. När rättvisa, frihet och jämlikhet saknas blir livet svårt. Rättvisa är grunden i samhället.
Amer Alawayed, sfi Odin
Picture
Den som inte uttrycker sig är inte fri!
Fijona Brahimi, sfi Odin
Picture
Jag har gått på gymnasiet i Angered och sett hur dåliga personer säljer droger till unga. De som säljer går runt med pistol och många är rädda för dem. Jag vill att alla personer som säljer droger och vapen ska sättas i fängelse.
Ahmad Kharbutli, sfi Odin
Picture
Många människor accepterar inte olika åsikter. De tycker att de står högre än andra. Detta gör att det finns ojämlikhet. Samhället måste förändras. Vi måste kämpa mot rasism, patriarkat, ojämlikhet och homofobi om vi vill bo i en fredlig och jämlik värld.
Gemma Bosch Ballio, sfi Odin
Picture
Jag vill säga att alla människor har samma värde, samma rätt att finnas och leva i fred och frihet. Man kan säga att fred och frihet bara är ord. Men de betyder jättemycket. Varför vill jag prata om fred och frihet? Jo, eftersom det finns mycket krig i mitt hemland Afghanistan. Där har det varit inbördeskrig i nästan 17 år. Mitt land saknar fred och frihet jättemycket. Jag tror att en dag kan freden knacka på vår dörr. Alla väntar på att kunna säga ”fred välkommen till Afghanistan”. Jag hoppas att fred och frihet kommer till de länder som fortfarande har krig.

Matin Rostam, sfi Odin

Enligt Sveriges grundlag
Picture
Vad innebär yttrandefrihet och vad innebär hets mot folkgrupp? Vad får svenska staten inte lov att göra?
läs mer och lyssna
Enligt Sveriges grundlag
Enligt grundlagen har människor i Sverige:
» rätt att i tal, skrift eller bild få uttrycka tankar, åsikter och känslor
» rätt att fritt skaffa information och ta del av andras tankar och åsikter
» rätt att fritt vara med i möten och demonstrationer
» rätt att fritt få gå med i en förening 
» rätt att fritt, med andra eller ensam, få utöva religion.
Svenska staten får inte:
» tvinga någon att gå med i ett parti eller förening. 
» tvinga någon att delta i en demonstration, manifestation eller liknande. 
» tvinga någon att berätta vilket parti personen stödjer, eller vilken religion som någon har.
» registrera människors politiska åsikter.

En viktig begränsning av yttrandefriheten är lagen om hets mot folkgrupp. I Sverige är det förbjudet att hota en folkgrupp. Med folkgrupp menas till exempel ”turkar”, ”somalier” och ”samer”. De egenskaper hos en grupp som inte får behandlas negativt är ras, hudfärg, sexuell läggning, nationellt/ etniskt ursprung och religiös tro. Det är inte heller tillåtet att säga att en viss ”ras” eller ”folkgrupp” är  bättre än andra. I Sverige är det också förbjudet att bära symboler som kan vara hets mot folkgrupp. Därför är det förbjudet att till exempel bära hakkors och andra nazistsymboler.

Källa: Amnestys material ”Ditt ord är fritt” och sida.se

   Tänk på vad du läser
Picture
Internet är fullproppat med tankar och åsikter om vad som är fel och om vad som är rätt. Varje dag blir vi påverkade av vad som står på internet, men kan vi verkligen lita på att allt som vi läser är sant?
Läs mer och lyssna
Tänk på vad du läser
Sociala medier är viktiga för oss. Där kan vi snabbt få information om vad som händer i världen. Det är också viktigt för människor att kunna hålla kontakten med varandra.

I sociala medier finns det olika program och appar. Till exempel SVT Play, Sveriges Radio, Facebook, WhatsApp och Instagram. Journalister läser nyheter från olika länder hela tiden.

På sociala medier finns det ibland nyheter som inte är sanna. Det kallas för fake news. En gång såg jag på Facebook nyheter från Kenya. De skrev om Eritrea. Nyheten påstod att regeringen i Eritrea bestämt att man kunde vara gift med två kvinnor samtidigt. När jag såg detta ringde jag till min syster och frågade om det stämde. Sen berättade hon att det var falska nyheter. Jag skrattade för att jag inte förstod att det inte var sant. Man måste tänka noga när man tittar på eller läser nyheter. Vilken nyhet är sann? Vilken är inte sann? Alltså fake news. Ibland kan journalister också tro på falska nyheter. 

Amanuel Tedros, sfi Odin

Grunder för källkritik
Picture
Vad är en källa och varför är källkritik så viktigt?
Läs mer och lyssna
Grunder för källkritik
Vad är en källa?

En källa är texten, personen eller platsen där vi hämtar information om något. De brukar delas in i tre grupper:

» Skriftliga – alla sorters texter
» Muntliga – intervjuer och vittnesmål
» Materiella – fysiska saker som säger något om vad som har hänt.
Alltså kan en person som sett något vara en källa. Även ett kvitto från en restaurang, ett inspelat samtal eller ett 5 000 år gammalt föremål kan vara en källa.

Viktigt att tänka på när du läser eller hör något:
Vem är det som säger vad och varför?
Vem? 
» Vem har skrivit texten? 
» Hittar du en person, tidning eller organisation som skrivit det du läst? 
» Tror du att det finns någon annan källa som vet mer?

Vad? 
» Varifrån har den som skrivit texten fått sin fakta? Finns det referenser eller källförteckning?
» Är informationen aktuell? 
» Jämför informationen med det du redan vet.

Varför? 
» Varför har texten eller hemsidan skrivits? För att informera, sälja, påverka eller underhålla? 
» Hur kan författarens eller organisationens tankar och åsikter påverka texten (till exempel politiska och religiösa)? 
» Vem är texten skriven för? Ställ ofta frågan: Är det här sant? Kolla alltid upp fakta med minst en källa till!

Mer information: www.skolverket.se, www.iis.se och www.statensmedierad.se

Sociala medier är kraftfulla
Picture
Jag tycker det är viktigt att vi tänker på hur vi använder sociala medier. Det är vi själva som bestämmer om vi gör det på ett bra eller dåligt sätt.
Läs mer och lyssna
Social medier är kraftfulla
När jag flydde från Somalia till Etiopien förlorade jag kontakten med min mamma. Sista gången vi träffade varandra var i maj 2015.  Jag visste inte om hon levde men jag hoppades att vi en dag skulle träffas igen.

Jag letade länge efter henne. Jag gick till Röda Korset här i Göteborg och frågade fyra gånger efter min mammas namn. Men jag lyckades inte. Sen tänkte jag att jag kunde använda sociala medier. Jag har 1 800 vänner på Facebook och tyckte det var en bra idé att försöka på det sättet. Jag beskrev min mamma och hade en bild på henne.

Först var det svårt när alla människor frågade vad som hade hänt. Att förklara för alla var jobbigt för mig. Efter ett tag var det en person som kände igen henne och hörde av sig. Min mamma var i Jemen och jag fick veta att hon levde. Nu bor hon i Saudiarabien.

Jag insåg att jag själv kunde ta makten med hjälp av sociala medier. Jag tycker det är viktigt att vi tänker på hur vi använder sociala medier. Det är vi själva som bestämmer om vi gör det på ett bra eller dåligt sätt.

Mohamed Mumin, sfi Odin

Vad är respekt?
Picture
Vad är egentligen respekt och hur gör vi för att visa att vi har den?
Läs mer och lyssna
Vad är respekt?
För mig är respekt att kunna acceptera alla människor och bete sig trevligt mot alla. Man ska visa respekt för alla. För sitt barn och för gamla och unga. Alla människor har olika åsikter religioner, kulturer och erfarenheter. Men de som respekterar varandra på dessa grunder bygger ett starkt samhälle. När de respekterar varandra känner de sig friska och glada. Respekt är också att vara vänlig och att skoja med andra människor. 

Vi måste respektera våra klasskamrater, gamla människor och arbetskamrater. Respekt innebär att tänka på hur någon annan känner. Det innebär också att behandla en annan människa på samma sätt som dig själv. Om vi respekterar varandra i hela livet blir Gud glad för oss.

Kiflom Ezra, sfi Odin



Picture
Klicka på omslaget för att läsa
Picture
Picture
Picture
Picture
REDAKTION
Patrick Sörquist, chefredaktör
patrick.sorquist@abf.se

Fredrik Harstad,
prenumerationsansvarig,
fredrik.harstad@abf.se

FORMGIVNING
Samra Mesinovic, tidningen
samra.mesinovic@abf.se

Patrick Sörquist, webben
patrick.sorquist@abf.se
ADRESS
Världen&vi
att Patrick Sörquist
ABF Vux
Odinsgatan 17
411 03 Göteborg

UTGIVARE
ABF Vuxenutbildning
i Göteborg AB


Maria Björck, verksamhetsansvarig sfi
maria.bjorck@abf.se

Picture
  • Start
  • Äldre nummer
  • Om oss
  • Elevernas texter
  • Skriv till oss